Δεν είναι μυστικό ότι η Google γνωρίζει πολλά για τους χρήστες του.

Ο γίγαντας της τεχνολογίας συλλέγει τόνους απο τα δεδομένα σας, συμπεριλαμβανομένου του ιστορικού αναζήτησης, την τοποθεσία, που βοηθούν να βελτιωθούν οι υπηρεσίες της Google και να παρέχουν σχετικές διαφημίσεις.

Αλλά μπορεί να εκπλαγείτε όταν μάθετε πόσα δεδομένα έχει συλλέξει η Google για εσάς.

Τον περασμένο Οκτώβριο, η εφημερίδα The Guardian επεσήμανε ότι κάθε εντολή ήχου που γίνεται με ένα τηλέφωνο Android, καταγράφεται και έτσι οι πληροφορίες σας είναι εύκολα προσβάσιμες. Το ίδιο πράγμα μπορεί να γίνει εάν είστε ένας χρήστης με χρήση φωνητικών εντολών iPhone με μια εφαρμογή Google.

Αυτό, βέβαια, δεν είναι το μόνο πράγμα που που θα σας εκπλήξει αν ρίξετε μια ματιά στις ρυθμίσεις του λογαριασμού σας Google.

Τον Ιούνιο του 2015, η Google δημιούργησε ένα κομβικό σημείο που ονομάζεται «Ο Λογαριασμός μου», όπου οι χρήστες μπορούν εύκολα να προβάλουν τις πληροφορίες τις οποίες η εταιρεία συλλέγει και έτσι μπορούν να αλλάζουν τις ρυθμίσεις τους. Και πρόσφατα η εταιρεία ξεδίπλωσε ένα νέο εργαλείο που ονομάζεται «Η Δραστηριότητα μου», το οποίο σας δείχνει σχεδόν τα πάντα που χρειάζεται σε απευθείας σύνδεση και σχετίζονται με το λογαριασμό σας στο Google.

Ακόμα κι αν θεωρείτε τον εαυτό σας προστατευμένο στην ιδιωτική σας ζωή, αξίζει να ρίξετε μια ματιά στις ρυθμίσεις σας για να βεβαιωθείτε ότι είστε ασφαλείς σε αυτό που μοιράζεστε διαδικτυακά.

Παρακάτω θα δείτε πώς μπορείτε να έχετε πρόσβαση στις πληροφορίες που συλλέγει η Google για εσάς και να διααμορφώσετε ποιές θα είναι αυτές:

Προβολή όλων των ιστοσελίδων και των δραστηριότητων εφαρμογών των δεδομένων σας.

Είτε ψάχνετε για κάτι στο πρόγραμμα περιήγησης Chrome στον υπολογιστή ή το smartphone σας ήείτε χρησιμοποιείτε κάποια άλλη εφαρμογή όπως το Google Maps, η Google ανιχνεύει την δραστηριότητά σας για να σας βοηθήσει να προσαρμόσετε την εμπειρία σας.

Η δραστηριότητα σας των εφαρμογών και της περιήγησης σας, η οποία περιλαμβάνει τα πράγματα όπως το ιστορικό αναζήτησής σας και την αναζήτηση στους χάρτες, είναι ενεργοποιημένες από προεπιλογή για συσκευές iPhone και Android, επειδή είναι συνδεδεμένη με το λογαριασμό σας στο Google.

Μπορείτε να δείτε όλες αυτές τις πληροφορίες και να τις προσαρμόσετε κανοντας χρήση του εργαλείου της Google «H Δραστηριότητα μου».

google1

Η Δραστηριότητα μου  στη Google.

To εργαλείο «H Δραστηριότητα μου» της Google σάς δείχνει πόσα η εταιρεία γνωρίζει για εσάς.

Αλλά αν δείτε κάτι που θέλετε το Google να σταματήσει να παρακολουθεί , τότε θα πρέπει να σκάψετε λίγο βαθύτερα.

Σταματήστε τη Google από την παρακολούθηση της δραστηριότητας σας.
Κατ ‘αρχάς, πηγαίνετε στην επιλογή  «Ο Λογαριασμός μου» και στη συνέχεια, στο πλαίσιο «Προσωπικές πληροφορίες και προστασίας της ιδιωτικής ζωής», επιλέξτε «Διαχείριση της  δραστηριότητας σας Google .»

google2

Από εκεί, επιλέξτε «ελέγχος δραστηριότητας.»

google3

Εδώ θα δείτε όλα τα είδη των δεδομένων σας που παρακολουθεί η Google. Για να απενεργοποιήσετε τη δραστηριότητα ιστού και τη δραστηριότητα εφαρμογών, απλά κάντε κλικ στο εικονίδιο στα δεξιά.

google4

Αν θέλετε να πάτε ένα βήμα παραπέρα και να διαγράψετε τη δραστηριότητα ιστού σας, τότε θα πρέπει να ακολουθήσετε μερικά βήματα.

Πρώτα, επιλέξτε «Διαχείριση δραστηριότητας.» Αυτό θα σας μεταφέρει πίσω στη σελίδα «Η Δραστηριότητα μου», όπου θα πρέπει να επιλέξετε το εικονίδιο του μενού – τρεις κάθετες κουκκίδες – στην επάνω δεξιά γωνία.

Επιλέξτε «Διαγραφή δραστηριότητας» και, στη συνέχεια, στο μενού drop-down επιλέξτε «All Time.» Μπορείτε επίσης να επιλέξετε να διαγράψετε τα δεδομένα μόνο για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, επιλέγοντας συγκεκριμένες ημερομηνίες στο αναπτυσσόμενο μενού.

google6

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πώς να διαγράψετε τις αναζητήσεις στον υπολογιστή σας ή την κινητή σας συσκευή, ελέγξτε αυτή τη χρήσιμη σελίδα υποστήριξης της Google.

Ελέγξτε για να δείτε αν κάνετε κοινή χρήση της τοποθεσίας σας:

Αν έχετε δώσει στην Google το ΟΚ, τότε θα χρησιμοποιήσετε το smartphone σας για να παρακολουθείτε τη θέση σας.

Μπορείτε να δείτε αν μοιράζονται αυτές οι πληροφορίες στην ενότητα «ελέγχου δραστηριότητας» και να δείτε τις ακριβείς τοποθεσίες που είναι αποθηκευμένες για σας κάνοντας κλικ στο «Διαχείριση δραστηριότητας.»

Ακριβώς όπως και για την περιήγηση στο διαδίκτυο, μπορείτε να ενεργοποιήσετε την τοποθεσία εντοπισμού off απλά απενεργοποιώντας το εικονίδιο-διακόπτη στα δεξιά.

google-8

Για να διαγράψετε οποιοδήποτε ιστορικό τοποθεσίας, επιλέξτε «Διαχείριση δραστηριότητας» και, στη συνέχεια, κάντε κλικ στο εικονίδιο που φαίνεται ως κάδος απορριμμάτων στην κάτω δεξιά γωνία.

google9

Ακούστε τα αιτήματα ήχου και φωνής που έχετε κάνει χρησιμοποιώντας την αναζήτηση Google search.
Η Google διατηρεί επίσης μια ηχογράφηση της φωνής και της ηχητικής δραστηριότητας που χρησιμοποιείτε για φωνητικές αναζητήσεις και εντολές – αλλά μόνο αν ο χρήστης έχει επιλέξει να χρησιμοποιήσει το χαρακτηριστικό αυτό, όπως φαίνεται παρακάτω.

google-11

Κάθε φορά που δίνετε το «OK» στη Google ή πατάτε το εικονίδιο του μικροφώνου, η Google θα αποθηκεύει την εγγραφή σας.

Μπορείτε να ακούσετε όλες τις παλιά σας εντολές ή φωνητικές αναζητήσεις επιλέγοντας «Διαχείριση δραστηριότητας» υπό τον τίτλο «Στοιχεία ελέγχου δραστηριότητας.»

Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με ηχογραφήσεις που αποθηκεύει η Google, επισκεφθείτε αυτό το χρήσιμο σελίδα υποστήριξης.

Εξετάστε τη δραστηριότητά σας στο YouTube

Η Google κρατά καρτέλες για το τι μπορείτε να αναζητήσετε στο YouTube και τα βίντεο που έχετε παρακολουθήσει. Όπως και άλλες ρυθμίσεις, αυτές μπορούν να αντιμετωπιστούν στο πλαίσιο «ελέγχου δραστηριότητας.»

Μπορείτε να δείτε την ημέρα και την ώρα που αναζητήσατε ή παρακολούθησατε βίντεο, καθώς και τη συσκευή που χρησιμοποιούσατε κατά τη διάρκεια της εν λόγω δραστηριότητας.

Μπορείτε να επεξεργαστείτε τις αναζητήσεις σας ή τον κατάλογο των βίντεο που παρακολουθήσατε ή να διαγράψετε τα πάντα ακολουθώντας τα ίδια βήματα όπως θα κάνατε αν διαγράφατε το ιστορικό ιστού και δραστηριότητας των εφαρμογών και δεδομένων σας.

youtube-1

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η Google έχει ένα χαρακτηριστικό τσεκάπ προστασίας της ιδιωτικής σας ζωής που θα σας καθοδηγήσει με περισσότερα βήματα ένα προς ένα για να βεβαιωθείτε ότι είστε άνετοι με τα δεδομένα που χρησιμοποιείτε σε κοινή θέα. Θα σας βοηθήσει επίσης να βεβαιωθείτε ότι οι ρυθμίσεις ασφαλείας είναι ενημερωμένες.

Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με το πώς η Google χρησιμοποιεί τα δεδομένα σας, ελέγξτε την περιοχή προστασίας της ιδιωτικής ζωής.

Read the original article on Tech Insider. Follow Tech Insider on Facebook and Twitter. Copyright 2016.

Προσαρμογή για τα ελληνική #Yellowpin / YELLOWPIN.GR