Το Design Toolkit είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός με αντικείμενο το design και έδρα τη Θεσσαλονίκη. Η αποστολή του είναι να στηρίξει και να προάγει τη δημιουργία μιας Ελληνικής κοινότητας του design και των εφαρμοσμένων τεχνών, και να ενθαρρύνει συνεργασίες και συνέργιες μεταξύ αυτής της κοινότητας και του διεθνούς χώρου του design. Η κύρια δραστηριότητά του αφορά στη διοργάνωση ενημερωτικών, εκπαιδευτικών και προωθητικών δράσεων και εκδηλώσεων σχετικά με το design και τις εφαρμοσμένες τέχνες, με ιδιαίτερη έμφαση στη συμμετοχή φοιτητών/σπουδαστών και νεαρών επαγγελματιών, και στην ενθάρρυνση των αλληλεπιδράσεων μεταξύ των νέων και των καταξιωμένων επαγγελματιών του χώρου.

Ένα σύντομο ιστορικό

Το Design Toolkit γεννήθηκε από μία έλλειψη και μία απόφαση. Δύο από τους ιδρυτές του, έμπειροι και καταξιωμένοι γραφίστες που ζουν και εργάζονται στη Θεσσαλονίκη, συχνά διαπίστωναν στις μεταξύ τους συζητήσεις την έλλειψη εκδηλώσεων σχετικών με το design στην πόλη τους. Η διαπίστωση αυτή οδήγησε στην απόφαση: να κάνουν κάτι γι’ αυτό. Στη Θεσσαλονίκη, και στην Ελλάδα γενικότερα, υπάρχει μεγάλος αριθμός από επιτυχημένους επαγγελματίες σε όλους τους κλάδους του design, των οποίων το έργο έχει εθνικό και διεθνή αντίκτυπο. Ο αριθμός τους αυξάνεται διαρκώς με την προσθήκη νέων γενεών φοιτητών και νέων αποφοίτων σχετικών σχολών, που έχουν μεγάλη όρεξη για δημιουργία. Ταυτόχρονα, ωστόσο, υπάρχει μια αξιοσημείωτη έλλειψη εκδηλώσεων – ενημερωτικών, εκπαιδευτικών ή προωθητικών – που να σχετίζονται με το design. Το Design Toolkit δημιουργήθηκε για να καλύψει αυτό το κενό.

Η αποστολή μας

Πιστεύουμε ότι η συλλογική πρόοδος οποιουδήποτε δημιουργικού κλάδου εξαρτάται από το επίπεδο τεχνικής κατάρτισης και τεχνογνωσίας των μελών του – αλλά πρωτίστως, από τον εποικοδομητικό διάλογο, τη γόνιμη αλληλεπίδραση και την ευγενή άμιλλα μεταξύ τους. Ο στόχος του Design Toolkit είναι να δημιουργήσει το πλαίσιο για τη διοργάνωση δράσεων και εκδηλώσεων που θα παρέχουν κατάρτιση στους νέους designers, χώρο για την ανταλλαγή γνώσεων και τη δημιουργία τεχνογνωσίας στον κλάδο, και προώθηση και αναγνώριση της δημιουργικής παραγωγής τόσο των νέων όσο και των καταξιωμένων designers. Το Design Toolkit στηρίζει τη δημιουργία μιας ενεργούς κοινότητας επαγγελματιών του design – μιας κοινότητας που θα αλληλεπιδρά, θα ανταλλάσσει γνώσεις και εμπειρίες, θα αναγνωρίζει τα επιτεύγματα, και θα προάγει την ευγενή επαγγελματική άμιλλα. Και πάνω απ’ όλα, μιας κοινότητας που θα συναντιέται συχνά, στο πλαίσιο διαφόρων εκδηλώσεων, προκειμένου να βελτιώνεται μέσα από τη δημιουργική αλληλεπίδραση.

Οι δράσεις μας

Το Design Toolkit έχει ήδη διοργανώσει με επιτυχία μια σειρά από εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη, με τη μορφή των Toolkit events. Παρά το υψηλό ακαδημαϊκό επίπεδο των σχολών και τμημάτων design στη χώρα μας, οι νέοι άνθρωποι που επιθυμούν να εργαστούν ως επαγγελματίες designers συχνά δεν διαθέτουν πρακτικά εργαλεία και γνώσεις και, το κυριότερο, δεν διαθέτουν τη σύνδεση ανάμεσα στις τυπικές γνώσεις τους και τις απαιτήσεις της αγοράς. Τα Toolkit events έχουν σκοπό να γεφυρώσουν αυτό το χάσμα. Περιλαμβάνουν ομιλίες από επιτυχημένους επαγγελματίες του design, εξειδικευμένα εργαστήρια που παρέχουν κατάρτιση και καθοδήγηση πάνω σε επιλεγμένες εφαρμογές του design σε διάφορους κλάδους, και πολλές εκθέσεις poster art, τόσο από Έλληνες designers όσο και σε συνεργασία με αναγνωρισμένους διεθνείς οργανισμούς. Το Design Toolkit επίσης διοργανώνει τον ετήσιο, διεθνή διαγωνισμό σχεδιασμού αφίσας Poster Battle, που είναι ανοιχτός σε φοιτητές/ σπουδαστές design από όλο τον κόσμο.

Πώς προχωράμε

Σε συνέχεια της υψηλής συμμετοχής και της εξαιρετικής ανταπόκρισης που είχαν τα αρχικά Toolkit events, το επόμενο event θα διοργανωθεί στη Θεσσαλονίκη τον Οκτώβριο του 2016. Κάθε χρόνο, η εμβέλεια της εκδήλωσης διευρύνεται, προκειμένου να συμπεριλαμβάνει όλο και περισσότερους κλάδους του design και των εφαρμοσμένων τεχνών. Επίσης, διερευνούμε τη δυνατότητα υλοποίησης Toolkit events σε άλλες πόλεις, στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Παράλληλα, επιδιώκουμε να φέρνουμε στην Ελλάδα αξιόλογες εκθέσεις design από το εξωτερικό, και χτίζουμε συνεργασίες με διεθνείς οργανισμούς με παρόμοιους στόχους με τους δικούς μας, προκειμένου να ενισχύσουμε τον διάλογο και την αλληλεπίδραση μεταξύ της τοπικής και της διεθνούς κοινότητας του design. Είμαστε ανοιχτοί σε ιδέες και προτάσεις από ανθρώπους από τον χώρο του design, αλλά και από τους χώρους των τεχνών, του πολιτισμού και της εκπαίδευσης, προκειμένου να σχεδιάσουμε νέες δράσεις για νέους και όχι μόνο, οι οποίες θα προάγουν τον στόχο μας για τη δημιουργία, συντήρηση και διαρκή ανανέωση μιας δημιουργικής και δραστήριας κοινότητας του design.

http://www.designtoolkit.org/gr/toolkit2016/workshops